Nu îmi amintesc când mi-a picat în mână prima carte de psihologie citită. Să fie oare cartea lui Viktor E. Frankl – Omul în căutarea sensului vieții?

Ușor-ușor, am devenit curioasă despre tot felul de subiecte legate de psihologie – relațiile, sinele în context social, persuasiune, atitudini.

Recunosc că aceste cărți m-au ajutat și în context profesional. Lucrez în marketing și psihologia este un domeniu pe care l-am aprofundat tocmai pentru a învăța cum să mă comport în diverse situatii sociale, cum să iau decizii mai bune, să comunic mai ușor cu oamenii.

Am învățat foarte multe lucruri despre mine și despre ceilalți, am reușit să îmi gestionez emoțiile și să trec peste experiențe grele, așa că sunt recunoscătoare Cătălinei din urmă cu 6 ani care a avut curiozitatea să descopere acest domeniu.

Îți las mai jos cărțile de psihologie care pe mine m-au ajutat să devin un om mai bun:

📚 Femei care iubesc prea mult de Robin Norwood – cartea explorează viața femeilor atrase de parteneri indisponibili emoțional sau abuzivi. Autoarea identifică tipare toxice ce pot proveni din copilărie și oferă strategii pentru a le depăși. Acestă carte te poate ajuta să îți recâștigi respectul de sine și să construiești relații mature și iubitoare.

📚 Poate ar fi mai bine sa discuti cu cineva – Lori Gottlieb – o incursiune fascinantă în lumea psihoterapiei, din perspectiva dublă a autoarei: terapeut și pacient. Cartea explorează experiența autoarei cu terapia, în urma unei despărțiri dureroase, cazurile a cinci pacienți cu probleme diverse (depresie, anxietate, traume) și importanța autocompasiunii și a acceptării emoțiilor.

📚Cunoașterea omului de Alfred Adler – vei descoperi o perspectivă optimistă asupra naturii umane, care pune accentul pe creștere și dezvoltare personală, instrumente practice pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine și pe ceilalți, sfaturi pentru a depăși obstacolele și a ne atinge obiectivele.

📚 Why Him? Why Her? Finding Real Love by Understanding Your Personality Type de Helen Fisher –  cum determină personalitatea ta omul pe care îl iubești? De ce îl/o iubești? Acestea sunt întrebările centrale ale cărții, care mie mi-a deschis ochii 1000%. Citeam și nu mă mai opream, pentru că mi se părea foarte tare conceptul, iar informațiile sunt bazate pe studii științifice. A-h-a la fiecare capitol. 

📚 Dansul furiei, de Harriet Lerner –  o carte care te ajută să înțelegi răbufnirile pe care le ai în unele momente, ce se ascunde de fapt în spatele furiei și ce poți face pentru a gestiona mai bine această emoție. Manifestarea furiei e percepută ca slăbiciune, defect de caracter, impolitețe, însă aceasta este o emoție legitimă, la fel de elementară precum fericirea, tristețea, anxietatea. 

📚 Călătoria către sine. Memoriile unui psihiatru de Irvin D. Yalom – aceasta abordează teme esențiale ale existenței umane, precum frica de moarte, singurătatea, sensul vieții, rolul terapiei în facilitarea creșterii personale și a vindecării emoționale, importanța relațiilor interpersonale și a conexiunii cu ceilalți.

📚 Iubirea în opt capitole: Un plan pentru a face iubirea să dureze de John M. Gottman – bazată pe 40 de ani de cercetare, această carte oferă un ghid practic pentru construirea și menținerea relațiilor de cuplu armonioase. Cele opt capitole se concentrează pe crearea hărților iubirii, cultivarea afecțiunii și admirației, întoarcerea spre celălalt, abordarea conflictelor cu respect și empatie, soluționarea problemelor, crearea unui sens comun, adaptarea la schimbările vieții.

📚Flow: The Psychology of Optimal Experience de Mihaly Csikszentmihalyi – “Primul pas al procesului de imbunatatire a calitatii vietii este sa fim foarte atenti la ceea ce facem in fiecare zi si sa observam cum anume ne simtim in timp ce realizam diferite activitati, cand suntem in anumite locuri, in anumite momente ale zilei si cu anumiti oameni”. “Timpul este ceea ce trebuie sa gasim pentru a ne dezvolta interesul si curiozitatea pentru a ne bucura de viata. Cealalta resursa, la fel de importanta, este abilitatea noastra de a ne controla energia psihica.” Găsești o recenzie completă aici.

Mai am multe alte cărți pe lista mea, însă acestea mi-au deschis ochii și m-au ajutat să mă dezvolt și să devin o variantă mai bună a mea de la an la an.

Aștept și recomandările tale în comentarii.

Mulțumesc că mă citești.

Cătălina

Photo by Alicia Christin Gerald on Unsplash

Leave a comment

Trending

Discover more from LECTURILE CĂTĂLINEI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading